To smakowite i zdrowe grzyby. Najczęściej są przyrządzane jak kotlet schabowy - w panierce. Można je również sprawiać na wiele innych sposobów. Oto 2 przykłady:
Kanie z patelni bez panierki - dla miłośników naturalnego smaku
-
Pokrój kapelusze na mniejsze kawałki.
-
Podsmaż na maśle z cebulką.
Dopraw solą, pieprzem i ziołami (np. tymianek, czosnek niedźwiedzi, pietruszka).
-
Można dodać śmietankę 12–18% i zrobić delikatny sos.
Kanie z grilla
Oczyść kapelusze i posmaruj oliwą z przyprawami (sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie).
-
Grilluj po 2–3 minuty z każdej strony.
-
Świetne jako dodatek do mięsa lub w wersji wege — z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz