sobota, 18 października 2025

Kanie na śniadanie, obiad, kolację... i jeszcze zostanie

Na łąkach okalających Ruszów, na skraju lasów i ugorach ukazały się nagle w olbrzymich ilościach kanie. Są niezwykle okazałe, niektóre z nich mają kapelusze wielkości małej parasolki. W ciągu 3 minut można nazbierać cały koszyk.

To smakowite i zdrowe grzyby. Najczęściej są przyrządzane jak kotlet schabowy - w panierce. Można je również sprawiać na wiele innych sposobów.  Oto 2 przykłady:

Kanie z patelni bez panierki - dla miłośników naturalnego smaku
  1. Pokrój kapelusze na mniejsze kawałki.

  2. Podsmaż na maśle z cebulką.

  3. Dopraw solą, pieprzem i ziołami (np. tymianek, czosnek niedźwiedzi, pietruszka).

  4. Można dodać śmietankę 12–18% i zrobić delikatny sos.

Kanie z grilla

  1. Oczyść kapelusze i posmaruj oliwą z przyprawami (sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie).

  2. Grilluj po 2–3 minuty z każdej strony.

  3. Świetne jako dodatek do mięsa lub w wersji wege — z sosem czosnkowym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz