poniedziałek, 17 października 2016

Najsmaczniejszy chleb domowego wypieku w Starym Węglińcu

REGULAMIN KONKURSU
NA NAJSMACZNIEJSZY CHLEB DOMOWEGO WYPIEKU”
Zasady konkursu:
1. ORGANIZATOR KONKURSU: Organizatorem konkursu na najsmaczniejszy chleb domowego wypieku jest Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Węglińcu.
2. CEL KONKURSU:
Celem konkursu jest:
a) promocja zachowanego i przekazywanego kolejnym pokoleniom niematerialnego
dziedzictwa kulturalnego związanego z wypiekiem chleba oraz budowanie tożsamości kulturowej;
b) promocja naturalnych produktów i zdrowej żywności
3. PRZEDMIOT KONKURSU:
a) Przedmiotem konkursu jest wyłonienie najlepszych chlebów w dwóch kategoriach:
- chleb zwykły (w tym razowy);
- chleb z dodatkami.
b) Konkurs jest jednoetapowy.
c) Wypieki powinny być wypiekane tradycyjnymi metodami, ze składników powszechnie dostępnych.
4. WARUNKI UCZESTNICTWA ORAZ TERMINY KONKURSU:
a) W konkursie mogą wziąć wszyscy zainteresowani bez ograniczeń terytorialnych.
b) Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu nie więcej niż jeden wypiek.
c)Chleb powinien być oznaczony za pomocą metryczki w zamkniętej w kopercie zawierającej następujące dane: nazwę chleba, imię i nazwisko wytwórcy
d) Zgłoszony chleb musi zostać zaprezentowany podczas trwania finału konkursu, tj. w dniu 23.10.2016 roku podczas „Święta chleba”. Wypieki winny zostać dostarczone do Domu Kultury w Starym Węglińcu w dniu konkursu do godz. 15.00.
e) Wszelkie produkty niezbędne do wypieku chleba każdy zapewnia we własnym zakresie.
f) Niezbędny sprzęt oraz naczynia do przygotowania i prezentacji wypieku uczestnicy konkursu zapewniają we własnym zakresie.
g) Członkowie Komisji Konkursowej nie mogą uczestniczyć w konkursie.
5. KRYTERIA OCENY ZGŁOSZONYCH WYPIEKÓW:
a) W skład Komisji Konkursowej wejdą przedstawiciele lokalnych władz samorządowych oraz gość z zewnątrz.
b) Ocenie poddany będzie:
-smak, aromat wypieku (w skali 1-10 punktów);
- wygląd oraz sposób zaprezentowania chleba (w skali 1-10 punktów)
- strukturę w przekroju, spójność ((w skali 1-10 punktów).
Uczestnik maksymalnie może uzyskać 30 punktów.
c) Ilość punktów będzie decydowała o uzyskaniu I, II, III miejsca w poszczególnych kategoriach, a w przypadku uzyskania przez poszczególne wyroby takiej samej ilości punktów, przewodniczący zarządzi dodatkowe głosowanie i członkowie komisji jeszcze raz poddadzą ocenie tylko te wyroby, które uzyskały taką samą ilość punktów, by ustalić ostateczny werdykt.
d) Decyzja Komisji Konkursowej jest ostateczna.
6. OGŁOSZENIE WYNIKÓW KONKURSU:
a) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w dniu 23.10.2016 r. podczas trwania „Święta chleba”
b) W każdej z wymienionych kategorii organizator przewiduje I, II oraz III nagrodę.
c) Laureatom konkursu wręczone zostaną nagrody rzeczowe oraz pamiątkowe dyplomy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz