REGULAMIN
KONKURSU
Zasady
konkursu:
1.
ORGANIZATOR KONKURSU: Organizatorem konkursu na najsmaczniejszy
chleb domowego wypieku jest Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w
Węglińcu.
2.
CEL KONKURSU:
Celem
konkursu jest:
a)
promocja zachowanego i przekazywanego kolejnym pokoleniom
niematerialnego
dziedzictwa kulturalnego związanego z wypiekiem chleba oraz budowanie tożsamości kulturowej;
dziedzictwa kulturalnego związanego z wypiekiem chleba oraz budowanie tożsamości kulturowej;
b)
promocja naturalnych produktów i zdrowej żywności
3.
PRZEDMIOT KONKURSU:
a)
Przedmiotem konkursu jest wyłonienie najlepszych chlebów w dwóch
kategoriach:
-
chleb zwykły (w tym razowy);
-
chleb z dodatkami.
b)
Konkurs jest jednoetapowy.
c)
Wypieki powinny być wypiekane tradycyjnymi metodami, ze składników
powszechnie dostępnych.
4.
WARUNKI UCZESTNICTWA ORAZ TERMINY KONKURSU:
a)
W konkursie mogą wziąć wszyscy zainteresowani bez ograniczeń
terytorialnych.
b)
Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu nie więcej niż
jeden wypiek.
c)Chleb
powinien być oznaczony za pomocą metryczki w zamkniętej w kopercie
zawierającej następujące dane: nazwę chleba, imię i nazwisko
wytwórcy
d)
Zgłoszony chleb musi zostać zaprezentowany podczas trwania finału
konkursu, tj. w
dniu 23.10.2016 roku podczas „Święta chleba”.
Wypieki winny zostać dostarczone do Domu Kultury w Starym Węglińcu
w dniu konkursu do godz. 15.00.
e)
Wszelkie produkty niezbędne do wypieku chleba każdy zapewnia we
własnym zakresie.
f)
Niezbędny sprzęt oraz naczynia do przygotowania i prezentacji
wypieku uczestnicy konkursu zapewniają we własnym zakresie.
g)
Członkowie Komisji Konkursowej nie mogą uczestniczyć w konkursie.
5.
KRYTERIA OCENY ZGŁOSZONYCH WYPIEKÓW:
a)
W skład Komisji Konkursowej wejdą przedstawiciele lokalnych władz
samorządowych oraz gość z zewnątrz.
b)
Ocenie poddany będzie:
-smak,
aromat wypieku (w skali 1-10 punktów);
-
wygląd oraz sposób zaprezentowania chleba (w skali 1-10 punktów)
-
strukturę w przekroju, spójność ((w skali 1-10 punktów).
Uczestnik
maksymalnie może uzyskać 30 punktów.
c)
Ilość punktów będzie decydowała o uzyskaniu I, II, III miejsca w
poszczególnych kategoriach, a w przypadku uzyskania przez
poszczególne wyroby takiej samej ilości punktów, przewodniczący
zarządzi dodatkowe głosowanie i członkowie komisji jeszcze raz
poddadzą ocenie tylko te wyroby, które uzyskały taką samą ilość
punktów, by ustalić ostateczny werdykt.
d)
Decyzja Komisji Konkursowej jest ostateczna.
6.
OGŁOSZENIE WYNIKÓW KONKURSU:
a)
Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w dniu 23.10.2016 r. podczas
trwania „Święta chleba”
b)
W każdej z wymienionych kategorii organizator przewiduje I, II oraz
III nagrodę.
c)
Laureatom konkursu wręczone zostaną nagrody rzeczowe oraz
pamiątkowe dyplomy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz