Mleczaj rydz, rydz (Lactarius deliciosus)
Coraz częściej w lasach okalających Ruszów można nazbierać rydzów. Grzyby te są oznaką czystości środowiska. Wysyp następuje jesienią, ale już w tym roku udało mi się znaleźć kilkanaście tych smacznych grzybów.
Rydzów należy szukać zawsze na trawiastych mało uczęszczanych drogach leśnych. Rosną gromadnie,
najczęściej po kilka sztuk.
Walory smakowe rydzów wysoko cenione są przez koneserów sztuki kulinarne. Smażone na maśle smakują wybornie.
Uwaga:
1. Rydze należą do najbardziej zaczerwionych grzybów. Nie wiadomo skąd wzięło się powiedzenie „ Zdrowy jak rydz”. Może zdrowy, bo smaczny i łatwostrawny?
Tu znajdowałem rydze. ↓ er
Gratuluję znaleziska. Proszę 2-3 sztuki przywieść na jutrzejszą wystawę grzybów w Węglińcu. Jeśli znajdziecie Państwo jakieś ciekawe okazy (niebędące pod ochroną) to proszę wzbogacić nimi wystawę. Serdecznie zapraszam i z góry dziękuję. Do zobaczenia w Węglińcu.
OdpowiedzUsuń