sobota, 22 grudnia 2018

Karpie jeszcze są w sprzedaży

Eugeniusz Górniak - Gospodarstwo Rybackie w Ruszowie
Dzwonią liczni klienci i pytają - czy w niedzielę i Wigilię  można jeszcze kupić karpie?
Informujemy tych, którzy nie zdążyli zaopatrzyć się w te smaczne ryby, że  można to jeszcze zrobić w niedzielę od 9:00 do 14:00 oraz w Wigilię od 8:00 do 12:00 
Szczegóły dotyczące zakupu ryb oraz 
przepis na karpia w galarecie w czytaj dalej.
Szczegóły dotyczące zakupu:http://karp-ruszow.pl/

Sprzedaż karpia – niedziela – 23.12.2018 – OTWARTE!

Zapraszamy także w niedzielę 23.12.2018 i Wigilię po świeże i pyszne karpie!
Godziny otwarcia: 9.00 – 14.00., w Wigilię od 8:00 do 12:00
Karp w cenie: 16 zł/kg,
Patroszymy karpie na miejscu doliczając 2 zł do kg żywej ryby.
Żywe ryby sprzedajemy tylko do pojemników z wodą.
Ruszów 59-950 ul. Wójtowska 10 teren Fermy Drobiu.
Więcej informacji: 75 77 14 453 lub 602 230 806

Przepisy na karpia w galarecie a la Andrzej. 
składniki
  • sprawiony karp - ok. 1 kg
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • cebula - 2 szt.
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • listek laurowy
  • sól
  • cukier
  • białko - 2 szt.
  • ocet - 2 łyżki
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • koperek
  • zielony groszek do dekoracji
sposób przygotowania
A oto przepis na karpia w galarecie a la Andrzej:
  1. Warzywa z włoszczyzny i cebule oczyścić, włożyć do garnka, posolić, dodać odrobinę cukru i ugotować wywar.
  2. Dodać do niego listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Następnie do wywaru ostrożnie włożyć dzwonka ryby i na wolnym ogniu gotować 15–20 minut.
  3. Wyjąć łyżką cedzakową.
  4. Wywar przecedzić. Marchewki z wywaru pokroić i wykorzystać do dekoracji potrawy.  Żelatynę rozmoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
  5. Dodać do wywaru, dolać lekko roztrzepane białka i ocet.
  6. Mieszając, całość podgrzewać na wolnym ogniu, aż wywar się sklaruje i znowu przecedzić.
  7. Na dno półmiska nalać trochę wywaru. Pozostawić w chłodzie, aby zastygł. Następnie ułożyć warstwę warzyw i ryby.
  8. Udekorować i zalać pozostałym wywarem. Wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia.
W przygotowywaniu karpia w galarecie ważna jest klarowność zalewy. Przepis jest prosty, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Sam próbuję różnych dekoracji tego dania. w końcu danie karp w galarecie a la Andrzej zobowiązuje! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz