Eugeniusz Górniak - Gospodarstwo Rybackie w Ruszowie
Dzwonią liczni klienci i pytają - czy w niedzielę i Wigilię można jeszcze kupić karpie?
Informujemy tych, którzy nie zdążyli zaopatrzyć się w te smaczne ryby, że można to jeszcze zrobić w niedzielę od 9:00 do 14:00 oraz w Wigilię od 8:00 do 12:00
Szczegóły dotyczące zakupu ryb oraz
Sprzedaż karpia – niedziela – 23.12.2018 – OTWARTE!
Zapraszamy także w niedzielę 23.12.2018 i Wigilię po świeże i pyszne karpie!
Godziny otwarcia: 9.00 – 14.00., w Wigilię od 8:00 do 12:00
Karp w cenie: 16 zł/kg,
Patroszymy karpie na miejscu doliczając 2 zł do kg żywej ryby.
Żywe ryby sprzedajemy tylko do pojemników z wodą.
Ruszów 59-950 ul. Wójtowska 10 teren Fermy Drobiu.
Więcej informacji: 75 77 14 453 lub 602 230 806
Przepisy na karpia w galarecie a la Andrzej.
- sprawiony karp - ok. 1 kg
- włoszczyzna - 1 pęczek
- cebula - 2 szt.
- ziele angielskie
- pieprz
- listek laurowy
- sól
- cukier
- białko - 2 szt.
- ocet - 2 łyżki
- żelatyna - 2 łyżeczki
- koperek
- zielony groszek do dekoracji
A oto przepis na karpia w galarecie a la Andrzej:
- Warzywa z włoszczyzny i cebule oczyścić, włożyć do garnka, posolić, dodać odrobinę cukru i ugotować wywar.
- Dodać do niego listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Następnie do wywaru ostrożnie włożyć dzwonka ryby i na wolnym ogniu gotować 15–20 minut.
- Wyjąć łyżką cedzakową.
- Wywar przecedzić. Marchewki z wywaru pokroić i wykorzystać do dekoracji potrawy. Żelatynę rozmoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
- Dodać do wywaru, dolać lekko roztrzepane białka i ocet.
- Mieszając, całość podgrzewać na wolnym ogniu, aż wywar się sklaruje i znowu przecedzić.
- Na dno półmiska nalać trochę wywaru. Pozostawić w chłodzie, aby zastygł. Następnie ułożyć warstwę warzyw i ryby.
- Udekorować i zalać pozostałym wywarem. Wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia.
W przygotowywaniu karpia w galarecie ważna jest klarowność zalewy. Przepis jest prosty, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Sam próbuję różnych dekoracji tego dania. w końcu danie karp w galarecie a la Andrzej zobowiązuje! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz