Odłowy ryb zaczynamy od 19 marca 2020 r. Odłowy, zarybienia stawów i sprzedaż mogą potrwać do ok. 5 kwietnia.Prawidłowym czasem odłowu ryb wiosną powinna być odpowiednia temperatura wody (najlepiej, aby wzrosła ona do około 8 stopni Celsjusza), oraz wzrastająca temperatura powietrza najbliższych dniach po odłowach. Przeżywalność ryb odłowionych zbyt wcześnie jest dużo mniejsza, giną we wczesnej wiośnie. Ryby wyłowione zbyt wcześnie z zimowej śpiączki, zarybione do nowego stawu tracą tkankę tłuszczową.
Są osłabione i mało odporne na pasożyty. Z braku odpowiedniej temperatury wody nie jest wytwarzany pokarm naturalny dla ryb. Dlatego co roku początek odłowów ryb ze stawów to termin miedzy 15 a 20 marca, niekiedy nawet później.
Są osłabione i mało odporne na pasożyty. Z braku odpowiedniej temperatury wody nie jest wytwarzany pokarm naturalny dla ryb. Dlatego co roku początek odłowów ryb ze stawów to termin miedzy 15 a 20 marca, niekiedy nawet później.
Jak to się odbywa?
Wyławiamy kilkanaście ryb z każdego stawu, sprawdzamy kondycję ryb i wysyłamy do badań w kierunku pasożytów. Po badaniach w zależności od wyników sprzedaż i własne zarybianie stawów lub wcześniej działamy środkiem, aby wyeliminować pasożyty. W sprzedaży będą ryby, narybek i kroczek od 20 gram do 700, karp, amur tołpyga i inne.
Ruszów 59-950 ul. Wójtowska 10.
Więcej informacji: 75 77 14 453 lub 602 230 806
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz