Autor Jadwiga Kuternozińska
Degustacja ciasta "U Jasinka" - 1 czerwca, niedziela, godz. 12.00-13.00. Zapraszamy wszystkich łasuchów.
Degustacja ciasta "U Jasinka" - 1 czerwca, niedziela, godz. 12.00-13.00. Zapraszamy wszystkich łasuchów.
Dotychczas smakiem Ruszowa były pierogi z jagodami. A dzisiaj spotkałam się z ciekawą propozycją. Ogłoszenie zielonego ciasta przypominającego mech, smakiem Ruszowa. Trzeba tylko posypać ciasto jagodami, aby kojarzyło się z borami i Jagodowym Latem. Hm, smaczna ta propozycja, próbowałam. Będzie w niedzielę "U Jasinka" do degustacji.
Do zrobienia ciasta użyto tortownicy 25 cm.
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
- 1 1/3 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1 1/3 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml. śmietany 30%
- 2 śmietan-fixy
- cukier wanilinowy
- owoce granata do ozdoby
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy
mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy
szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do
"suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku.
Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).
Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata leciutko dociskając je dłonią.
Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24x35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do 1,5 godziny. Będzie z tego pełna blacha pysznego ciasta:)
Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24x35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do 1,5 godziny. Będzie z tego pełna blacha pysznego ciasta:)
Smacznego :)
Przepis dostałam od mieszkanki Ruszowa. Ciasto bardzo smaczne, palce lizać.Polecam.
OdpowiedzUsuń