wtorek, 27 maja 2014

Smak Ruszowa - ciasto z mchu



Autor Jadwiga Kuternozińska
Degustacja ciasta "U Jasinka" - 1 czerwca, niedziela, godz. 12.00-13.00. Zapraszamy wszystkich łasuchów.
Dotychczas smakiem Ruszowa były pierogi z jagodami. A dzisiaj spotkałam się z ciekawą propozycją. Ogłoszenie zielonego ciasta przypominającego mech, smakiem Ruszowa. Trzeba tylko posypać ciasto jagodami, aby kojarzyło się z borami i Jagodowym Latem. Hm, smaczna ta propozycja, próbowałam. Będzie w niedzielę "U Jasinka" do degustacji.



Do zrobienia ciasta użyto  tortownicy 25 cm.
            Składniki:
  • 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
  • 1 1/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • cukier wanilinowy
  • owoce granata do ozdoby

      Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody.
      Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.

     Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić je na talerzyku.

       Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).
        Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata leciutko dociskając je dłonią. 


       Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24x35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do 1,5  godziny. Będzie z tego pełna blacha pysznego ciasta:)

 Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Przepis dostałam od mieszkanki Ruszowa. Ciasto bardzo smaczne, palce lizać.Polecam.

    OdpowiedzUsuń