Autor: Jadwiga Kuternozińska
W dniu wczorajszym zostało przeprowadzone Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia LGD Bory
Dolnośląskie, w miejscowości Trzebów (Gmina Wiejska Żagań). Celem LGD jest działalność na rzecz zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, w tym przede wszystkim wspieranie rozwoju obszarów wiejskich gmin regionu Borów Dolnoślaskich. Gmina Węgliniec jest jedną z nich. Aktualnie zbliżamy się do ostatniego wydatkowania pieniędzy pozyskanych przez to Stowarzyszenie.
Wczorajsze Walne Zebranie było o tyle ważne, że dotyczyło m. in. przeprowadzenia wyboru do władz Stowarzyszenia oraz przyjęcia
istotnych dokumentów jak Regulamin Pracy Rady czy Statut Stowarzyszenia. Członkowie naszej Gminy dopisali i zostali wybrani do Rady co daje szansę na zdobycie grantów.
Gmina Węgliniec była licznie reprezentowana (8 osób) przez władzę i mieszkańców |
Jednym z działań Stowarzyszenia jest Festiwal Kulinarny w Zamku w Kliczkowie . A oto zbliża się kolejna edycja dla smakoszy:
Program V Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „ale pasztet!”
24.10.2015r. (Sobota)
8:30 – Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Profesjonalistów(Sala Teatralna)
10:30 - Prezentacja Piwa Litovel(Sala Balowa)
11:00 - 11:45 – Pokaz kulinarny w wykonaniu Ambasadora Kuchni Bonduelle na Polskę Pana Tomasza Weltera (Sala Balowa)
11:45 - 12:30 – Prezentacja produktów firmy DORADO zaopatrującej w produkty spożywcze restauracje, hotele i firmy cateringowe (Sala Balowa)
12:30 - 13:30 - Pokaz kulinarny w wykonaniu szefa kuchni Hotelu Tumskiego we Wrocławiu oraz szefa kuchni Zamku w Kliczkowie(Sala Balowa)
13:30 - 14:00 - Pokaz kulinarny w wykonaniu Ambasadora Kuchni Bonduelle na Polskę Pana Tomasza Weltera(Sala Balowa)
14:00 - 14:45 - Rozpoczęcie pokazu kulinarnego w wykonaniu przedstawiciela firmyIGLOTEX największego producenta dań i potraw mrożonych Pana Marcina Świdra (Sala Balowa)
14:45 - 15:30 - Pokaz kulinarny w wykonaniu Ambasadora Kuchni Bonduelle na Polskę Pana Tomasza Weltera(Sala Balowa)
15:30 - 16:30 - Rozpoczęcie pokazu kulinarnego w wykonaniu przedstawiciela firmy IGLOTEX największego producenta dań i potraw mrożonych Pana Marcina Świdra (Sala Balowa)
16:30 – 18:00 – Degustacja potraw przygotowanych w konkursie dla profesjonalistów (Sala Balowa)
16:30 – 19:00 – Konkurs Barmański, Prezentacje sponsorów, część wystawiennicza (Sala Dworska)
18:00 – Losowanie nagród wśród publiczności / konferencja prasowa
20:00 – Gala Dinner, wyniki konkursu, wręczenie nagród (Sala Teatralna)
25.10.2015r. (Niedziela)
10:00 - Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Szkół o profilu gastronomicznym (Sala Teatralna)
10:00 - Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Amatorów w kategoriach: Nalewki, Pasztety, Dania mączne, (Sala Myśliwska)
10:00 - Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Amatorów w kategorii Dania Jednogarnkowe Mięso przewodnie polędwiczka z królika(Mały Dziedziniec)
10:00 – Rozpoczęcie dyżuru eksperta z Poradni Dietetycznej Kaloris z Żagania połączonego z możliwością wykonania pomiarów ciała oraz opracowaniem optymalnego jadłospisu w zależności od rodzaju schorzenia czy też aktywności fizycznej i trybu życia (Sala Kominkowa)
11:00 – Rozpoczęcie pokazu kulinarnego w wykonaniu przedstawiciela firmy IGLOTEX największego producenta dań i potraw mrożonych Pana Marcina Świdra (Sala Balowa)
12:00 – Rozpoczęcie pokazu kulinarnego na temat „Zioła w tradycyjnej kuchni regionu” w wykonaniu Ambasadora Kuchni Bonduelle na Polskę Pana Tomasza Weltera(Sala Balowa)
12:00 – Rozpoczęcie Warsztatów z Fotografii Kulinarnej (liczba miejsc ograniczona – zgłoszenia nam.leszczynski@borydolnoslaskie.org ) (Salonik)
13:00 – Rozpoczęcie pokazu kulinarnego na temat „Przystawki w tradycyjnej kuchni regionu” w wykonaniu finalistki pierwszej edycji programu Hells Kitchen Pani Sylwii Biały oraz uczestnika programu Master Chef Pana Mariusza Szweda (Sala Balowa)
14:00 - Rozpoczęcie Pokazu Kulinarnego firmy Zellandia Polskiego lidera rynku produktów cukierniczych (Sala Balowa)
14:00 – Charytatywny poczęstunek dla zaproszonych gości (Sala Kominkowa)15:00 - Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu plastycznego oraz konkursu dla amatorów połączone z uroczystym wręczeniem nagród (Sala Teatralna)
15:00 - Zakończenie konkursu dla szkół o profilu gastronomicznym (Sala Teatralna)
Tekst poniżej zaczerpnięto z http://wegliniec.pl/pl/article/3589
Nowo wybrany skład Rady, Zarządu i Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia przedstawia się następująco:
Rada:
1. Ryszard Klisowski - Przewodniczący
2. Stanisław Mikołajczyk – Zastępca Przewodniczącego
3. Agnieszka Antosz
4. Paweł Czapliński
5. Lena Brudzińska
6. Tadeusz Błach
7. Wanda Abram
8. Joanna Gajdzińska
9. Magdalena Piasecka – Ludwin
10. Jolanta Strojna
11. Roman Lichwiarz
12. Jarosław Biesiadecki
13. Ewa Grzelak
14. Krystyna Michałów
15. Jadwiga Kuternozińska
Zarząd:
1. Jerzy Ludwin - Prezes
2. Jan Woronik - Vice Prezes
3. Mariusz Leszczyński
4. Andrzej Stawicki
5. Janina Królewicz
6. Agata Adamczyk
Komisja Rewizyjna:
1. Wojciech Olszewki – Przewodniczący
2. Ewelina Rzepka
3. Joanna Jaworska.
24.10.2015r. (Sobota)
8:30 – Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Profesjonalistów(Sala Teatralna)
10:30 - Prezentacja Piwa Litovel(Sala Balowa)
11:00 - 11:45 – Pokaz kulinarny w wykonaniu Ambasadora Kuchni Bonduelle na Polskę Pana Tomasza Weltera (Sala Balowa)
11:45 - 12:30 – Prezentacja produktów firmy DORADO zaopatrującej w produkty spożywcze restauracje, hotele i firmy cateringowe (Sala Balowa)
12:30 - 13:30 - Pokaz kulinarny w wykonaniu szefa kuchni Hotelu Tumskiego we Wrocławiu oraz szefa kuchni Zamku w Kliczkowie(Sala Balowa)
13:30 - 14:00 - Pokaz kulinarny w wykonaniu Ambasadora Kuchni Bonduelle na Polskę Pana Tomasza Weltera(Sala Balowa)
14:00 - 14:45 - Rozpoczęcie pokazu kulinarnego w wykonaniu przedstawiciela firmyIGLOTEX największego producenta dań i potraw mrożonych Pana Marcina Świdra (Sala Balowa)
14:45 - 15:30 - Pokaz kulinarny w wykonaniu Ambasadora Kuchni Bonduelle na Polskę Pana Tomasza Weltera(Sala Balowa)
15:30 - 16:30 - Rozpoczęcie pokazu kulinarnego w wykonaniu przedstawiciela firmy IGLOTEX największego producenta dań i potraw mrożonych Pana Marcina Świdra (Sala Balowa)
16:30 – 18:00 – Degustacja potraw przygotowanych w konkursie dla profesjonalistów (Sala Balowa)
16:30 – 19:00 – Konkurs Barmański, Prezentacje sponsorów, część wystawiennicza (Sala Dworska)
18:00 – Losowanie nagród wśród publiczności / konferencja prasowa
20:00 – Gala Dinner, wyniki konkursu, wręczenie nagród (Sala Teatralna)
25.10.2015r. (Niedziela)
10:00 - Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Szkół o profilu gastronomicznym (Sala Teatralna)
10:00 - Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Amatorów w kategoriach: Nalewki, Pasztety, Dania mączne, (Sala Myśliwska)
10:00 - Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Amatorów w kategorii Dania Jednogarnkowe Mięso przewodnie polędwiczka z królika(Mały Dziedziniec)
10:00 – Rozpoczęcie dyżuru eksperta z Poradni Dietetycznej Kaloris z Żagania połączonego z możliwością wykonania pomiarów ciała oraz opracowaniem optymalnego jadłospisu w zależności od rodzaju schorzenia czy też aktywności fizycznej i trybu życia (Sala Kominkowa)
11:00 – Rozpoczęcie pokazu kulinarnego w wykonaniu przedstawiciela firmy IGLOTEX największego producenta dań i potraw mrożonych Pana Marcina Świdra (Sala Balowa)
12:00 – Rozpoczęcie pokazu kulinarnego na temat „Zioła w tradycyjnej kuchni regionu” w wykonaniu Ambasadora Kuchni Bonduelle na Polskę Pana Tomasza Weltera(Sala Balowa)
12:00 – Rozpoczęcie Warsztatów z Fotografii Kulinarnej (liczba miejsc ograniczona – zgłoszenia nam.leszczynski@borydolnoslaskie.org ) (Salonik)
13:00 – Rozpoczęcie pokazu kulinarnego na temat „Przystawki w tradycyjnej kuchni regionu” w wykonaniu finalistki pierwszej edycji programu Hells Kitchen Pani Sylwii Biały oraz uczestnika programu Master Chef Pana Mariusza Szweda (Sala Balowa)
14:00 - Rozpoczęcie Pokazu Kulinarnego firmy Zellandia Polskiego lidera rynku produktów cukierniczych (Sala Balowa)
14:00 – Charytatywny poczęstunek dla zaproszonych gości (Sala Kominkowa)15:00 - Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu plastycznego oraz konkursu dla amatorów połączone z uroczystym wręczeniem nagród (Sala Teatralna)
15:00 - Zakończenie konkursu dla szkół o profilu gastronomicznym (Sala Teatralna)
Tekst poniżej zaczerpnięto z http://wegliniec.pl/pl/article/3589
Nowo wybrany skład Rady, Zarządu i Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia przedstawia się następująco:
1. Ryszard Klisowski - Przewodniczący
2. Stanisław Mikołajczyk – Zastępca Przewodniczącego
3. Agnieszka Antosz
4. Paweł Czapliński
5. Lena Brudzińska
6. Tadeusz Błach
7. Wanda Abram
8. Joanna Gajdzińska
9. Magdalena Piasecka – Ludwin
10. Jolanta Strojna
11. Roman Lichwiarz
12. Jarosław Biesiadecki
13. Ewa Grzelak
14. Krystyna Michałów
15. Jadwiga Kuternozińska
Zarząd:
1. Jerzy Ludwin - Prezes
2. Jan Woronik - Vice Prezes
3. Mariusz Leszczyński
4. Andrzej Stawicki
5. Janina Królewicz
6. Agata Adamczyk
Komisja Rewizyjna:
1. Wojciech Olszewki – Przewodniczący
2. Ewelina Rzepka
3. Joanna Jaworska.
A W JAKIEJ MIEJSCOWOŚCI I W JAKIM MIEJSCU ODBĘDZIE SIĘ TEN KONKURS??
OdpowiedzUsuńW Kliczkowie na Zamku.
OdpowiedzUsuńDZIEKI i kazdy może przyjśc ??
OdpowiedzUsuńTak, każdy zainteresowany
UsuńOK. DZIĘKUJĘ - POZDRAWIAM REDAKCJĘ :)
OdpowiedzUsuń