W powiększeniu (foto po lewej stronie) jest przedstawiony owoc bardzo pospolitego krzewu. Jest to owoc: a) róży pomarszczonej b) głogu c) kaliny d) psiej roży
Niestety tym razem nie było dobrej odpowiedzi. Na fotografii jest przedstawiona róża dzika, zwana różą psią lub szypszyną.Po łacinie rosa canis (dosłownie róża psia). W tym roku obrodziła obficie. Bez trudu nazbieramy dużo owoców na dobrą nalewkę lub wino.
Przepis na nalewkę: Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży (zebranych po pierwszych przymrozkach) 1/4 litra spirytusu 1/2 litra wódki 1/2 kg cukru Przemrożone owoce starannie oczyścić, usunąć nasiona, umyć i osuszyć. Owoce zasypać w słoju cukrem i postawić w ciepłym miejscu, aby puściły sok. Co 2-3 dni potrząsać słojem. Po 14 dniach wlać alkohol, słój zakręcić i zostawić na następne 14 dni, co kilka dni wstrząsając. Zlać, przecedzić i rozlać do butelek. Pozostawić w chłodnym pomieszczeniu. Po 2 miesiącach nalewka nadaje się do picia.
Odp a
OdpowiedzUsuńgłogu
OdpowiedzUsuńTo nie "a" ani "b"
OdpowiedzUsuńpsiej roży
OdpowiedzUsuńNiestety tym razem nie było dobrej odpowiedzi. Na fotografii jest przedstawiona róża dzika, zwana różą psią lub szypszyną.Po łacinie rosa canis (dosłownie róża psia). W tym roku obrodziła obficie. Bez trudu nazbieramy dużo owoców na dobrą nalewkę lub wino.
OdpowiedzUsuńPrzepis na nalewkę:
Składniki:
1 kg owoców dzikiej róży (zebranych po pierwszych przymrozkach)
1/4 litra spirytusu
1/2 litra wódki
1/2 kg cukru
Przemrożone owoce starannie oczyścić, usunąć nasiona, umyć i osuszyć. Owoce zasypać w słoju cukrem i postawić w ciepłym miejscu, aby puściły sok. Co 2-3 dni potrząsać słojem. Po 14 dniach wlać alkohol, słój zakręcić i zostawić na następne 14 dni, co kilka dni wstrząsając. Zlać, przecedzić i rozlać do butelek. Pozostawić w chłodnym pomieszczeniu. Po 2 miesiącach nalewka nadaje się do picia.
OdpowiedzUsuń