czwartek, 22 października 2015

ALE PASZTET! | 23-25.10.2015 | ZAMEK KLICZKÓW

Źródło: http://www.kliczkow.com.pl/
ZAPRASZAMY SERDECZNIE DO KLICZKOWA NA JUBILEUSZOWY PIĄTY FESTIWAL KULINARNY BORÓW DOLNOŚLĄSKICH - ALE PASZTET
W Zamku Kliczków przeprowadzany jest festiwal kulinarny o swojsko brzmiącej nazwie – „Ale Pasztet!”. Do pałacu zjeżdżają się kulinarne gwiazdy z całej Polski: utytułowani szefowie kuchni, uzdolnieni uczniowie szkół gastronomicznych oraz lokalni mieszkańcy i przedstawiciele branży gastronomicznej.
Impreza w ramach Kulinarnego Pucharu Polski promuje tradycyjną kuchnię opartą na dziczyźnie oraz skarbach runa leśnego Borów Dolnośląskich.

Program imprezy w "Czytaj dalej"




GODZINASOBOTA 24.10.2015r.
od 08:30Oficjalne rozpoczęcie konkursu i gotowania przez profesjonalistów, SALA TEATRALNA
10:30 - 11:00Prezentacja piwa Litovel, SALA BALOWA
11:00 - 11:45Prezentacja I - Tomasz Welter - Bonduelle, SALA BALOWA
11:45 - 12:30Prezentacja II - DORADO, SALA BALOWA
12:30 - 13:30Prezentacja III - Hotel Tumski i Zamek Kliczków, SALA BALOWA
13:30 - 14:00Prezentacja IV - Tomasz Welter - Bonduelle, SALA BALOWA
14:00 - 14:45Prezentacja V - Marcin Świder - Iglotex, SALA BALOWA
14:45 - 15:30Prezentacja VI - Tomasz Welter - Bonduelle, SALA BALOWA
15:30 - 16:30Prezentacja VII - Marcin Świder - Iglotex, SALA BALOWA
16:30 - 18:00Zakończenie gotowania, próbowanie potraw, narada jury, SALA TEATRALNA
16:30 - 19:00Konkurs barmański, prezentacje sponsorów i część wystawiennicza, SALA DWORSKA
od 18:00Losowanie nagród wśród publiczności
19:00 - 19:45 Narada jury konkursu dla barmanów, WYKUSZ W SALI DWORSKIEJ
od 20:00Gala Dinner, wyniki konkursów, wręczenie nagród, SALA TEATRALNA
21:15 - 21:30Niespodzianka!, wystąpienia sponsorów, SALA TEATRALNA
od 22:00Poczęstunek, SALA BALOWA
 
GODZINANIEDZIELA 25.10.2015r.
od 10:00Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Szkół o profilu gastronomicznym, SALA TEATRALNA
od 10:00Oficjalne rozpoczęcie konkursu  dla Amatorów, SALA MYŚLIWSKA
od 10:00Oficjalne rozpoczęcie konkursu na nalewki, pasztety, dania mączne i jednogarnkowe, MAŁY DZIEDZINIEC
od 10:00Rozpoczęcie dyżuru ekspertów z Poradni Dietetycznej Kaloris z Żagania połączonego z możliwością wykonania pomiarów ciała oraz opracowaniem optymalnego jadłospisu w zależności od rodzaju schorzenia czy też aktywności fizycznej i trybu życia, SALA KOMINKOWA
11:00Rozpoczęcie pokazu kulinarnego w wykonaniu Marcina Świdra - Iglotex, SALA BALOWA
12:00Rozpoczęcie Warsztatu Kulinarnego na temat: „Zioła w tradycyjnej kuchni regionu” w wykonaniu Tomasza Weltera - Bonduelle, SALA BALOWA
12:00Rozpoczęcie warsztatów z Fotografii Kulinarnej, SALA SALONIK (liczba miejsc ograniczona – zgłoszenia nam.leszczynski@borydolnoslaskie.org)
13:00Rozpoczęcie pokazu kulinarnego na temat: „Przystawki w tradycyjnej kuchni regionu” w wykonaniu finalistki pierwszej edycji programu Hell`s Kitchen - Sylwii Biały oraz uczestnika programu Master Chef - Mariusza Szweda, SALA BALOWA
14:00Rozpoczęcie Pokazu Kulinarnego firmy Zeelandia, SALA BALOWA
14:00Charytatywny poczęstunek dla zaproszonych gości, SALA KOMINKOWA
15:00
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu plastycznego oraz konkursu dla amatorów połączone z uroczystym wręczeniem nagród, SALA TEATRALNA
15:00Zakończenie konkursu dla szkół o profilu gastronomicznym, SALA TEATRALNA

W Zamku Kliczków przeprowadzany jest festiwal kulinarny o swojsko brzmiącej nazwie – „Ale Pasztet!”. Do pałacu zjeżdżają się kulinarne gwiazdy z całej Polski: utytułowani szefowie kuchni, uzdolnieni uczniowie szkół gastronomicznych oraz lokalni mieszkańcy i przedstawiciele branży gastronomicznej.

Impreza w ramach Kulinarnego Pucharu Polski promuje tradycyjną kuchnię opartą na dziczyźnie oraz skarbach runa leśnego Borów Dolnośląskich.




5 komentarzy:

  1. mnia, mnia sam miód z cebulą

    OdpowiedzUsuń
  2. i śledzie w czekoladzie

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ktoś z Ruszowa jedzie na te pokazy biorąc udział w konkursie? A może ktoś był i doradzi czy warto jechać. Poczęstują publiczność tymi smakołykami?

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba wziąć w torbę i częstować, a nie jechać na głodnego,

    OdpowiedzUsuń
  5. W torbę trzeba wziąść pół litra. Pasztet będzie na zagrychę.

    OdpowiedzUsuń