sobota, 10 września 2016

Smaczne róże

Edward Remiszewski
Wyhodowano setki, a może i tysiące  szlachetnych odmian róż. Urzekają one paletą barw, od herbacianych, poprzez karminowe, aż do prawie czarnych. Wszystkie one wymagają starannej opieki ze strony ogrodników. Natomiast róże dzikie pozostawione same sobie, wykorzystują każdy wolny skrawek ziemi, aby się bujnie rozwijać. Nad starym basenem pysznią się poletka róży pomarszczonej, której duże owoce są chętnie wykorzystywane przez gospodynie  na rożnego
rodzaju  przetwory, ponieważ zawierają one bardzo dużą ilość witaminy C, są smaczne  i pachnące.
Może któraś z "kucharek"  zechce się pochwalić swoimi przepisami  na przetwory z owoców lub kwiatów dzikich róż i prześle je   do redakcji w celu  udostępnienia czytelnikom WR  (proszę wykorzystać formularz kontaktowy).






2 komentarze:

  1. W mojej rodzinnej miejscowości są całe plantacje takich róż. Odkąd pamiętam były zbierane najpierw płatki, a potem owoce. Do dzisiaj ludzie zarabiają na zbieraniu płatków i owoców tak jak w Ruszowie zbiera się grzyby i jagody i sprzedaje reperując tym swój budżet domowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń