Edward Remiszewski
Topinambur (słonecznik bulwiasty) ma duże żółte kwiaty, ktore długo trzymają się w wazonie (do dwóch tygodni). Szczególnie pięknie wyglądają w prostych naczyniach ceramicznych tzw. siwakach. Bulwy słonecznika bulwiastego o orzechowym smaku są zdrowe, można je gotować na parze, smażyć w głębokim olejku jak frytki, a nawet dodawać do różnego rodzaju sałatek i surówek.
Długie łodygi mogą stanowić dobrą paszę dla bydła. Leśnicy sadzą topinambur na poletkach leśnych, ponieważ jest ulubionym przysmakiem dzików, saren i jeleni.
Mimo tych zalet przestrzegam przed sadzeniem tej rośliny w ogródkach, ponieważ jest bardzo ekspansywna. Po kilku latach będziemy mieli w naszym warzywniku tylko topinambur, a zwalczyć agresora jest bardzo trudno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz