W takim stanie nie należy go zbierać👆
piątek, 2 października 2020
Smaczny i zdrowy grzyb trawnikowy
Czernidlak kołpakowaty to grzybek jadalny i do tego bardzo smaczny. Przypomina w smaku kanie. Smażony na patelni rozpływa się w ustach. W przeciwieństwem do innych grzybów nie należy go szukać w lesie, ale na zielonych trawnikach, gdzie występuje niekiedy masowo. To naprawdę jeden z najsmaczniejszych grzybów! Zawiera wiele cennych składników odżywczych m.in. białko, witaminę B2, B1, niacynę, magnez, cynk, wapń, potas, witaminę C. Jednak bardzo szybko ulega starzeniu. Psuje się od spodu. Nawet zupełnie białe grzybki po dwóch godzinach mogą zacząć czernieć.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz