wtorek, 23 września 2014

Jesień, a on zaczyna kwitnienie

Wszystkie krzewy i drzewa owocują,
a on w najlepsze zaczyna kwitnienie,
owoce dojrzeją
zimową porą. ( Co to za roślina?)
Autor: Edward Remiszewski
Mimozami jesień się zaczyna, złotawa krucha i miła ... śpiewał Czesław Niemen. Nieśmiertelną piosenkę "Wspomnienie"  nucimy wtedy, gdy dopada nas nostalgia. Mimozy,  które nie są właściwie mimozami ( botaniczna nazwa to nawłoć kanadyjska) złocą pola późnym latem i wczesną jesienią. Jesień to również czas owocowania, robienia zapasów na zimę i niepowtarzalna okazja próbowania  owoców prosto z drzewa lub krzaka. Smakują zupełnie inaczej niż te kupowane w supermarkecie.
Nie są może tak wyrośnięte i nieskazitelnie czyste, ale mają wyborny smak i aromat. Wyglądają także pięknie. Niektóre z nich  są niejadalne, a nawet trujące (cis). Ale są też owoce czeremchy, czarne i soczyste, z goryczką dodającą smaku.  Te spróbujmy będąc na spacerze w pobliżu lasu.

 Galeria zdjęć T U T A J 

Czeremcha amerykańska


Nawłoć kanadyjska
Jarząb szwedzki - jedyny egzemplarz tego drzewa rośnie koło plebanii


Pigwa pospolita- doskonała  na nalewkę pigwówkę
Malina - odmiana powtarzająca owocowanie



Jeżyna -  późna odmiana ogrodowa

Pigwowiec japoński

Cis - uwaga roślina trująca 

Kalina koralowa - jej szukał Jan Serce

Róża dzika -bomba witaminowa

2 komentarze:

  1. Czy to bluszcz pospolity ? Kwitnie jesienią , a owoce dojrzewają na przedwiośniu

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, to bluszcz pospolity w okresie kwitnienia. W powiększeniu kwiaty wyglądają nawet ciekawie. Nie należy ich jednak wąchać- cuchną padliną. Owoce wielkości dużych czarnych jagód dojrzewają zimą lub na przedwiośniu. Są trujące. Gratuluję znajomości roślin.

    OdpowiedzUsuń