|
Wszystkie krzewy i drzewa owocują,
a on w najlepsze zaczyna kwitnienie,
owoce dojrzeją
zimową porą. ( Co to za roślina?)
|
Autor: Edward Remiszewski
Mimozami jesień się zaczyna, złotawa krucha i miła ... śpiewał Czesław Niemen. Nieśmiertelną piosenkę "Wspomnienie" nucimy wtedy, gdy dopada nas nostalgia. Mimozy, które nie są właściwie mimozami ( botaniczna nazwa to nawłoć kanadyjska) złocą pola późnym latem i wczesną jesienią. Jesień to również czas owocowania, robienia zapasów na zimę i niepowtarzalna okazja próbowania owoców prosto z drzewa lub krzaka. Smakują zupełnie inaczej niż te kupowane w supermarkecie.
Nie są może tak wyrośnięte i nieskazitelnie czyste, ale mają wyborny smak i aromat. Wyglądają także pięknie. Niektóre z nich są niejadalne, a nawet trujące (cis). Ale są też owoce czeremchy, czarne i soczyste, z goryczką dodającą smaku. Te spróbujmy będąc na spacerze w pobliżu lasu.
|
Pigwa pospolita- doskonała na nalewkę pigwówkę |
|
Malina - odmiana powtarzająca owocowanie |
|
Jeżyna - późna odmiana ogrodowa |
|
Pigwowiec japoński |
|
Cis - uwaga roślina trująca |
|
Kalina koralowa - jej szukał Jan Serce |
|
Róża dzika -bomba witaminowa |
Czy to bluszcz pospolity ? Kwitnie jesienią , a owoce dojrzewają na przedwiośniu
OdpowiedzUsuńTak, to bluszcz pospolity w okresie kwitnienia. W powiększeniu kwiaty wyglądają nawet ciekawie. Nie należy ich jednak wąchać- cuchną padliną. Owoce wielkości dużych czarnych jagód dojrzewają zimą lub na przedwiośniu. Są trujące. Gratuluję znajomości roślin.
OdpowiedzUsuń