poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Ugotowane borówki


Dojrzewająca czeremcha 
(kliknij)
Autor: Jadwiga Kuternozińska
Jagody już się kończą, a borówki są ugotowane na krzaczkach. Grzyby jeszcze nie rosną. Nie ma możliwości ciągłego zarabiania, jak w ubiegłych latach. Za to, jak co dwa lata, będzie urodzaj czeremchy. Owoce trochę dziwnie dojrzewają, bo na niektórych drzewach są dojrzałe, a na innych ledwo zielone i drobniutkie. Widocznie zależne jest to od nasłonecznienia. Z czeremchy można robić soki, wyglądają i smakują podobnie do drobnych czereśni. Mają tylko więcej goryczki.
Pojedynczo rosnąca jarzębina jest obsypana owocami, jednak jej liście wysychają w nienaturalny sposób. Widocznie też jej jest za gorąco. Ale dzisiaj kropił deszczyk, co prawda niewielki, ale dający nadzieję na zmianę pogody. Upały się kończą. W tym roku Polacy nie musieli wyjeżdżać do Grecji, bo Grecję mieliśmy w Polsce.


Czarne, soczyste owoce 

Drzewo obok ma owoce zielone i drobniejsze

Jarzębina ma suche liście

Urodzaj

W miejscu gdzie rosną czeremchy jeszcze nie tak dawno były pola i łąki


Psom bardzo smakują pestkowe owoce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz