Opracował: Edward Remiszewski
Źródło: Atlas grzybów
W lasach, na zrębach , haliznach i przy drogach pojawiły się pierwsze grzyby. Są to piestrzenice kasztanowate, przez wielu ludzi uznawane za jadalne, a tak naprawdę bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia, a nawet życia.
Piestrzenica
kasztanowata (babie ucho, murchla, babie uszy)
Owocniki
przypominają pokrojem podstawczaki. Składają się z główki i
trzonu, wewnątrz są puste.
Wymiary główki 4-12 x 2-6 cm. Nieregularnie kulista, silnie pofałdowana, ciemnobrązowa niekiedy z odcieniem fioletowym. Główkę powleka warstwa hymenialna.
Trzon krótki, nieregularny, brudnobiały, w dolnej części nieco zgrubiały. Na całej powierzchni ma nieregularne wgłębienia. U młodych okazów jest pełny, u starszych pusty w środku.
Miąższ chrząstkowaty, łamliwy, o zapachu niedojrzałych orzechów. Jest białawy i bardzo kruchy. Zarodniki bezbarwne, eliptyczne, gładkie, o rozmiarach 18-22 x 8-12 cm
Występuje od kwietnia do końca maja, w lasach sosnowych, często na zrębach i piaszczystych glebach.
Wymiary główki 4-12 x 2-6 cm. Nieregularnie kulista, silnie pofałdowana, ciemnobrązowa niekiedy z odcieniem fioletowym. Główkę powleka warstwa hymenialna.
Trzon krótki, nieregularny, brudnobiały, w dolnej części nieco zgrubiały. Na całej powierzchni ma nieregularne wgłębienia. U młodych okazów jest pełny, u starszych pusty w środku.
Miąższ chrząstkowaty, łamliwy, o zapachu niedojrzałych orzechów. Jest białawy i bardzo kruchy. Zarodniki bezbarwne, eliptyczne, gładkie, o rozmiarach 18-22 x 8-12 cm
Występuje od kwietnia do końca maja, w lasach sosnowych, często na zrębach i piaszczystych glebach.
Kapelusz
może mieć kolor żółtawobrązowy lub czerwonawo brązowy. Trzon
początkowo białawy, z czasem nabiera fioletowoczerwonego odcienia.
Grzyb
trujący: często mylony ze smardzem, powoduje największą ilość
zatruć po olszówce i muchomorze zielonawym. Zawiera lotną
substancję toksyczną - gyromitrynę, która powoduje zaburzenia
żołądkowo-jelitowe, uszkodzenia wątroby, śledziony, nerek,
szpiku kostnego i wzroku.
Przymiotnik
gatunkowy esculenta w języku łacińskim oznacza jadalny. Dawniej
piestrzenica masowo była sprzedawana na straganach i spożywana. Gdy
ustalono, że przyczyną zatruć była piestrzenica zakazano jej
sprzedaży. Nawet po dokładnym wysuszeniu substancja trująca nie
jest usuwana z grzyba - by pozbyć się trucizny zarówno świeże
jak i suszone owocniki muszą zostać przynajmniej dwukrotnie
wygotowane przez co najmniej 5 minut w dużej ilości wody.
Należy przy tym zwrócić uwagę by nie wdychać powstających
oparów - one także mogą powodować objawy zatrucia gyromitryną.
Ciekawostka: W Finlandii suszone piestrzenice są dopuszczane do handlu, po poddaniu ich specjalnej technologi usuwającej truciznę. W pozostałych krajach Europy sprzedaż tych grzybów w każdej formie jest zakazana.
Poniżej porównanie wyglądu piestrzenicy kasztanowatej i smardza jadalnego
Piestrzenica kasztanowata |
Smardz jadalny |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz