czwartek, 31 sierpnia 2023

Czy czeremcha amerykańska jest jadalna? Dzisiaj przyroda

Rozpoczyna się owocowanie. Krzewy czeremchy amerykańskiej pokryły się czarnymi, wielkości grochu jagodami. Krzew ten jest bardzo pospolity, wręcz agresywny. Został do nas zawleczony z Ameryki Północnej. W swojej ojczyźnie przybiera formę drzewa i osiąga wysokość nawet 35 metrów. Krzewy dojrzewają nierównomiernie, rożnej wielkości są także ich jagody.
Wybieramy tylko w pełni dojrzałe i duże. Mi smakują wybornie. W smaku przypominają dzikie czereśnie. Im bardziej są dojrzałe tym słodsze. Najlepsze te lekko pomarszczone. Trzeba się jednak ścigać z sójkami dla których są one przysmakiem.

Nic nie kosztują, do nikogo nie należą, a zrywać z krzewów jest je bardzo łatwo.

Owoce są w pełni jadalne i zdrowe.  Dla pewności można jednak wypluwać malutkie pestki, które jadalne nie są. 

A czeremchówka (nalewka) przepyszna.

Ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów czeremcha ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacnia odporność organizmu. Roślina posiada właściwości przeciwzapalne, a napar z kory czeremchy jest polecany dla osób ze schorzeniami reumatologicznymi. Czeremcha ma działanie przeciwkaszlowe, dlatego też jest zalecana przy chorobach dróg oddechowych, zwłaszcza dla osób, które cierpią na suchy kaszel. Ze względu na swoje właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne jest również podawana przy infekcjach gardła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz